Kakav je uticaj Biobrana na tijelo?

Biobran MGN-3 arabinoksilan jedinjenje može stimulisati slabi imuni sistem snažnije i bezbjednije nego bilo koji drugi agens, prirodni ili sintetički. Zapravo, Mamdooh Ghoneum, profesor imunologije na Univerzitetu medicine i nauke Charles R. Drew, izjavio je da je Biobran najmoćniji imunomodulator koji je ikada testirao. Iako niko još ne zna kako tačano mehanizam funkcioniše, čini se da se to može učiniti povećanjem proizvodnje prirodnih citokina – supstanci kao što su interferoni, interleukini i faktori tumorske nekroze, koji ne samo da direktno uništavaju zaražene ćelije i viruse, već poboljšavaju i imunološki sistem povećanjem aktivnosti limfocita – B ćelija, T ćelija i posebno NK (prirodnih ubica) ćelija. B ćelije se fokusiraju na stvaranje antitela dok T i NK ćelije lutaju kroz telo direktno uništavajući virusno ili bakterijski inficirane ćelije i kancerogene ćelije. (Tokom svog života, samo jedna NK ćelija može da ubije čak 27 ćelija raka, lijepeći se za njih, a zatim ubrizgavajući smrtonosne hemijske granule koje mogu uništiti abnormalnu ćeliju za manje od 5 minuta.)

Kada je tijelo pod stresom ili u bolesnom stanju, imuni sistem može postati preopterećen i aktivnost ovih zaštitnih ćelija postaje spora. Ovo se dešava tokom medicinskog tretmana – kao što je hemoterapija u slučaju kancera – što dodatno otežava imunološki sistem. Slabi imuni sistem ima manju sposobnost da spriječi ćelije karcinoma da prodru i da se rašire po tijelu.

Izuzetno je važno, kako za prevenciju bolesti, tako i za liječenje bolesti da se optimizuje imunološki sistem, a naročito NK aktivnosti ćelija, jer se ove ćelije, koje čine 15% bijelih krvnih zrnaca smatraju „elitnim trupama“ imunog sistem i svaki porast njihove aktivnosti može povećati šansu i brzinu oporavka. Zbog toga se istraživanje imunomodulatora često fokusira na ovaj jedinstveni parametar aktivnosti NK ćelija: lako se mjeri u laboratoriji sa testom 51Cr-release-a i daje dobru indikaciju, ili „snap shot“ ukupne jačine imunog sistema. Većina istraživačkih radova urađenih na Biobran-u uključuju ekstenzivno testiranje aktivnosti NK ćelija, a pokazalo se da Biobran MGN-3 može stimulisati spore aktivnosti NK ćelija za čak 300% ili više.

Biobran takođe može povećati T ćelijsku i B ćelijsku aktivnost za 250% i 200% respektivno, kao i druge faktore imunološkog sistema kao što je TNF. I to može učiniti bez ikakve toksičnosti ili drugih neželjenih efekata (za razliku od sintetičkih citokina koje trenutno koriste onkolozi, kao što je interleukin-2, koji mogu biti izuzetno otrovni).

Pogledajte grafikon koji pokazuje povećanje aktivnosti NK ćelija samo dvije nedjelje nakon uzimanja Biobrana. Ova aktivnost se može naučno mjeriti stavljanjem krvi pacijenta u bočicu živih ćelija karcinoma, gdje se zatim upotrebom radioaktivnog markera mjeri procjena ćelija uništenih od strane NK ćelija, nakon četiri sata. Iako je unos bio stopiran nakon dvije nedjelje, možete vidjeti iz grafikona da je aktivnost NK još uvijek daleko iznad kontrolnog nivoa nekoliko nedjelja kasnije.

Istraživanje je pokazalo da se Biobran MGN-3 redovno uključuje i dostiže svoj maksimum nakon prvog prvog ili drugog mjeseca konzumiranja u visokim dozama (pogledajte dosije ispod). Brzina dostizanja maksimalnog učinka zavisi od količine koja se uzima svaki dan.

Biobran je nedavno pokazao da ima anti-inflamatorni efekat u tijelu. Zapravo, šef istraživačkog odjeljenja kompanije Daiva Pharmaceutical je prvo uzeo Biobran za bolno stanje reumatoidnog artritisa u rukama, a kasnije je razjasnio da može biti od pomoći u smanjenju rizika od raka.

Mogućnost održavanja opšteg zdravlja organizma i regulisanje inflamacije, čine Biobran važnim dodatakom ishrani u različitim situacijama. (Imajte na umu da je većina istraživanja sprovedena u vezi sa kancerom i da je potrebno više istraživanja na virusnim infekcijama, bakterijskim infekcijama i dijabetesu.)

Održavanje opšteg zdravlja – Biobran MGN-3 pomaže u jačanju imunološkog sistema povećanjem aktivnosti bijelih krvnih zrnaca. Ovo, zauzvrat, povećava imunitet povećavajući sposobnost tijela da uništi nenormalne ćelije prije nego što imaju šansu da se šire. Za one koji su bolesni Biobran može pomoći u poboljšanju imunološke funkcije u različitim situacijama.

Kancer– Kada se koristi u sprezi sa dobrim programom liječenja, Biobran može pomoći tijelu da poveća aktivnost bijelih krvnih zrnaca i da unaprijedi odbacivanje abnormalnih ćelija. Dakle, može da poboljša kvalitet života onih koji su na hemoterapiji i hormonskim terapijama zbog svoje sposobnosti da ublaži propratne efekte lijekova koji se koriste u tretmanima. (Mučnina i gubitak kose,..)

Kod kancera krvi kao što je leukemija i multipli mijelom pokazao je najbolje rezultate, dok su dobri rezultati zabilježeni i kod drugih tipova kancera: jajnika, prostate i dojki, limfoma. Važno je napomenuti da samo Biobran NIJE tretman za kancer, ali je koristan dodatak u programu liječenja kancera, pod nadzorom kvalifikovanog ljekara. Odgovarajući tretmani mogu drastično smanjiti opterećenje ćelija kancera u tijelu (proces nazvan debulking) dok Biobran MGN-3 može pomoći imunom sistemu. (Većina istraživanja prednosti Biobran arabinoksilan na kancer su sprovedena u kombinaciji sa konvencionalnim liječenjem kancera.)

Viralne infekcije kao što su HIV, AIDS i hepatitis B & C – Biobran ima sposobnost da poboljša imunološke parametre kod pacijenata sa ovim stanjima (kao što su proizvodnja interferona-gama, GOT, GPT i gamma GPT). Istraživanja pokazuju da on može inhibirati replikaciju virusa HIV-a bez toksičnosti. Biobran nije lijek, već je korisno pomoćno sredstvo za tretman koji nadgleda kvalifikovani ljekar. (Biobran je imao ograničen uspjeh na sindrom hroničnog umora, ukazujući na stanje koje je vjerovatno mnogo složenije od direktne virusne infekcije.)

Biobran može pomoći imunološkom sistemu kod bakterijskih infekcija kao što su prehlada, groznica i trovanja.

Dijabetes – Biobran ima sposobnost da poboljša toleranciju na glukozu – iako nije zamjena za insulin ili za praćenje glukoze. Ovo je definitivno oblast koja zahtijeva dalje istraživanje.

Inflamatorni uslovi – Biobran smanjuje upalni odgovor u tijelu, te pomaže u oslobađanju simptoma artritisa. To radi pod pritiskom infiltracije leukocita, posebno neutrofila na zapaljeno tkivo.

Nedavna istraživanja su pokazala da postoji jaka veza između prekomjernog upalnog impulsa u tijelu i abnormalnog rasta ćelija.

Alergije – Biobran ima mogućnost da smanji simptome alergije, pritiskom na  degranulacije mastocita, skladišta histamina, koji uzrokuju simptome alergije.

Izvor: www.biobran.org